
SOUTHERN PLANNING COMMITTEE – 28 January 2015 
 
UPDATE TO AGENDA 
 
 
APPLICATION NO. 
 
14/2714N  
 
LOCATION 
 
Former Hack Green RAF Camp, Coole Lane, Austerson 
 
UPDATE PREPARED  
 
26 January 2015 
 
CONSULTEES 
 
Education – Insufficient capacity in local schools, therefore financial 
contributions required. 
 
REPRESENTATIONS 
 
2 further letters of representation have been received making further 
comments in response to the published committee report, relating to the 
following matters: 

• The Application is for a permanent permission, not a temporary one. 
Therefore, the absence of a five year supply of deliverable sites is 
irrelevant and no weight ought to be attached to it. 

• Previous inspector identified land as excluded from definition of 
previously developed land.  Given the absence of any further 
development on site (which is  acknowledged in the committee report) 
and a further 10 years of uninterrupted encroachment of nature on the 
site, it is difficult to comprehend how such a decision has been 
reversed 

 
KEY ISSUES 
 
Education 
Given that up to 20 units of accommodation are to be provided on the site, the 
views from Education are based on a total of 20 units.  The proposed 
development will generate a total of 4 primary aged pupils and 3 secondary 
aged pupils.   
 
Capacity has been considered in the local primary schools (i.e. those within 2 
miles) and the local secondary schools (i.e. those within 3 miles), and 
forecasts indicate that there will be insufficient capacity in the local primary 
and secondary schools to accommodate the pupils generated by the 
development.  Therefore, in the event that the application is approved, a sum 



of £43,385 would be required for primary education and a sum of £49,028 
would be required for secondary education towards accommodation for the 
pupils generated. 
 
Response to representations 
Paragraph 25 of Planning Policy for Traveller Sites (PPTS) states that, “�if a 
local planning authority cannot demonstrate an up-to-date five year supply of 
deliverable sites, this should be a significant material consideration in any 
subsequent planning decision when considering applications for the grant of 
temporary planning permission”.  With regard to the comments received in 
representation it is acknowledged that the current application is for a permanent 
permission, and not a temporary one.   
 
However, paragraph 8 of the PPTS requires local planning authorities to set 
”plot targets for travelling showpeople which address the likely permanent and 
transit site accommodation needs of travellers in their area”.  Paragraph 9 also 
requires local planning authorities, in producing their local plan, to identify and 
update annually a supply of specific deliverable sites sufficient to provide 5 
years worth of sites against their locally set targets.  The Council do not 
currently have an adopted policy that is based on an accurate assessment of 
need and which identifies a 5 year supply of deliverable sites.  Paragraph 14 of 
the Framework identifies a presumption in favour of granting planning 
permission where the development plan is absent, silent or relevant polices are 
out of date.  For this reason, the absence of an adopted policy based on an 
accurate assessment of need does weigh in favour of the application.  But this 
does not outweigh the identified harm in this case. 
 
In addition, paragraph 203 of Framework, requires local planning authorities to 
consider whether otherwise unacceptable development cold be made 
acceptable through the use of conditions.  One such condition considered in the 
in the original report was for a temporary permission (which would therefore 
trigger paragraph 25 of the PPTS).  However, the imposition of conditions was 
not considered to make the development acceptable even for a temporary 
period.  
 
Turning to the matter of previously developed land, the previous Inspector’s 
comments are noted and acknowledged in the original report.  However, in 
order to be excluded from the definition of previously developed land as set out 
in the Framework, the remains of any permanent structure or fixed surface 
structure need to have blended into the landscape in the process of time.  
Following a site inspection, this is not considered to be the case with this site. 
 
CONCLUSION 
 
As in the original report a recommendation of refusal is made. 


